Circolito
Nieuws

Amarillo trok naar CIRKL

30 mei 2022

Hoi! 

Ik trok zondag 15 mei naar het CirkL circusfestival, dat aan zijn vijfde editie toe was. Opnieuw met de velodroom als centrale locatie. De zon scheen, er waren verfrissende drankjes en een programma, verspreid over drie dagen, op verschillende plekken in Leuven, waar ik drie voorstellingen uit koos. 
Over twee van de drie had ik makkelijk wat kunnen vertellen. Over die andere weet ik nog altijd niet goed wat denken. Dus daar gaan we 't over hebben! (Ook omdat het publiek en ik dus ook, na afloop, een opdracht meekregen.)

60% banaan, Benjamin Kuitenbrouwer a.k.a. Monki, de man slingert graag tussen masten! En hij heeft een missie!
De voorstelling combineert een conference met een circusact. Hij had het met ons over ons wereldbeeld.

Spoiler Alert! Omdat we rond 1988 via het protocol van Montreal, besloten om te stoppen met het gebruik van CFK's of drijfgassen is het gat in de ozonlaag kleiner en kleiner aan het worden. Goed nieuws dus! Maar dat hoor je dan weer niet in het nieuws.

Ondertussen beweegt hij tussen vier masten die zo opgesteld staan dat ze de y-as van een grafiek weergeven en een paar belangrijke jaartallen markeren. 
Spoiler Alert! Het aantal doden ten gevolge van gewapende conflicten, reeds rekening houdende met de oorlog in Oekraïne, blijft dalen. Dat is vooral opmerkelijk omdat tussen 1950 en vandaag, de wereldbevolking zowat verviervoudigd is. Ook dat is dus goed nieuws. En ook dat lees je niet in de kranten.
Al klimmend in de masten zet hij kleurrijke grafieken uit die de voornamelijk positieve evoluties weergeven.

Spoiler Alert! De ongeletterdheid in de wereld neemt nog steeds af. 

Het deed denken aan wat die andere Nederlander doet, Rutger Bregman, met zijn boek 'De meeste mensen deugen': ons mens- en wereldbeeld bijsturen naar de meer positieve kant. Kuitenbrouwers missie dus.

Voor alles, het is een work in progress. Maar het mastgehalte had wat meer mogen zijn. Wat meer variatie, wat straffer ook. 
Wat dat wereldbeeld betreft: waar Bregman een lijvig boek voor gebruikt probeert Kuitenbrouwer met een voorstelling van een half uur. Toegegeven, de boodschap kwam aan. Maar ik bleef achter met een heleboel vragen en bedenkingen. En misschien zit daar dan de grootste kracht van de voorstelling.
(Of circus de wereld kan redden weet ik nog zo niet, maar misschien kan het wel de manier waarop we naar die wereld kijken veranderen.)

Tot de volgende! 

Amarillo
 

Mis niets van Circolito!

Ook op onze (sociale)media kanalen wordt er veel getoond! We proberen regelmatig foto's te delen van tijdens de lessen, Circolito-activiteiten, initaties en de andere coole activiteiten waar Circolito deel van mag zijn. Goesting om sneller op de hoogte zijn van ons doen en laten?
Volg ons op Facebook, Instagram of YouTube!

Elke maand nieuws over Circolito in je mailbox? Laat dan hier je gegevens achter en ontvang onze nieuwsbrief.

Circolito
Schrijf je in op onze nieuwsbrief