Circolito
Nieuws, Palestina

Circolito solidair met de Palestijnse bevolking

22 oktober 2023
Circolito kan en wil niet zwijgen over de schrijnende gebeurtenissen in Palestina in het algemeen, en Gaza in het bijzonder.

Solidair met de Palestijnse bevolking

Circolito kan en wil niet zwijgen over de schrijnende gebeurtenissen in Palestina in het algemeen, en Gaza in het bijzonder. We zijn ons bewust dat meningen polarisatie kunnen zaaien. Maar de sluimerende en acute situatie is zo onmenselijk dat het nu zeker belangrijk is dat we met zoveel mogelijk aan het roepen gaan! Tegen onrecht, tegen de verschrikkelijke praktijken die daar dag in dag uit gepleegd worden.

In 2012 legden we onze eerste contacten met de Palestijnse Circusschool (PCS). Met het geld dat we verzamelden tijdens de allereerste 24Circus, hielpen we hen met de aankoop van een circustent, als trainingszaal voor hun werking. Het was het begin van een fijne vriendschap.

In 2019 werd Circolito één van de Belgische partners voor een samenwerkingsproject met de Palestijnse Circusschool. We gingen op kennismakingsbezoek, en we zagen hoe de circusschool daar in heel moeilijke omstandigheden schitterend werk leverde met honderden jongeren. Ze creëerden met de circuslessen een 'safe space': waar kinderen en jongeren hun creatieve potentieel en hun identiteit kunnen ontwikkelen.

Afgelopen zomer werd de geplande uitwisseling met Belgische en Palestijnse circusjongeren dan toch werkelijkheid, na het covid-oponthoud. Het werd een onvergetelijke ervaring voor de deelnemers en de begeleiders. Ook toen waren er al behoorlijk wat spanningen tussen de Palestijnen en de Israëlische bezettingsmacht op de Westelijke Jordaanoever, maar niet zoals nu… Onze deelnemers ervaarden het grote onrecht waar de Palestijnen al decennia lang onder lijden en hoe ze als tweederangsburgers behandeld worden door de Israëlische overheid. Ze hoorden de verhalen over kinderen van 13-14 jaar die opgepakt worden en maandenlang zonder proces opgesloten zijn in Israël, waar hun ouders hen niet kunnen bezoeken. Hun Palestijnse vrienden vertelden over vrienden en kennissen die neer- of doodgeschoten werden. Ze zagen hoe er illegale nederzettingen gebouwd worden door Israëlische kolonisten nadat de Palestijnen met geweld verjaagd worden van hun gronden en uit hun huizen… De lijst is lang, veel te lang en blijft voortdurend doorgaan, al sinds 1948.

Het geweld tegen Israëlische burgers door Hamas op 7 oktober valt niet goed te praten. De buitensporige, gewelddadige reactie van Israël evenmin. Het bombarderen van burgers, de bevolking zonder geneesmiddelen, water, voedsel en brandstof zetten zijn oorlogsmisdaden die onmiddellijk stopgezet moeten worden.

We vinden het dan ook ontzettend belangrijk om hierin onze stem te laten horen en onze solidariteit te betuigen met de onderdrukte Palestijnse bevolking.

Wij sluiten ons aan bij de brede coalitie van maatschappelijke organisaties die op zondag 22 oktober demonstreerden voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie om te eisen dat de EU en België :

- alles doen wat in hun macht ligt om een staakt-het-vuren, de bescherming van alle burgerbevolkingen en toegang tot internationale humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza te verkrijgen.

- oproepen om de rechten van iedereen te eerbiedigen in overeenstemming met het internationaal humanitair recht en het volkenrecht, met inbegrip van de vrijlating van allen die onrechtmatig van hun vrijheid beroofd zijn, waaronder gegijzelde burgers en politieke gevangenen;

- eisen dat Israël het beleg van Gaza stopzet met het oog op het opheffen van de blokkade en het opnieuw verbinden van Gaza met de rest van de Bezette Palestijnse Gebieden;

- politieke en financiële steun geven aan het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de situatie in Palestina en de aanklager van het Strafhof aanmoedigen om hiervan een prioriteit te maken, zodat alle oorlogsmisdadigers snel ter verantwoording kunnen worden geroepen;

- de structurele oorzaken van het huidige conflict aanpakken door bindende maatregelen tegen Israël te nemen om een einde te maken aan de bezetting, kolonisatie en de apartheid die het Palestijnse volk treffen, te beginnen met het stopzetten van de handel met de illegale Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

Voor meer informatie rond het conflict in het midden Oosten, geven we graag volgende bronnen mee:

https://www.amnesty.org/.../02/israels-system-of-apartheid/

https://www.vrt.be/.../geschiedenis-van-het-israelisch.../

Mis niets van Circolito!

Ook op onze (sociale)media kanalen wordt er veel getoond! We proberen regelmatig foto's te delen van tijdens de lessen, Circolito-activiteiten, initaties en de andere coole activiteiten waar Circolito deel van mag zijn. Goesting om sneller op de hoogte zijn van ons doen en laten?
Volg ons op Facebook, Instagram of YouTube!

Elke maand nieuws over Circolito in je mailbox? Laat dan hier je gegevens achter en ontvang onze nieuwsbrief.

Circolito
Schrijf je in op onze nieuwsbrief