Circolito
Nieuws, Internationaal, Malawi

Circolito trekt naar Malawi!

29 september 2023
Op vraag van de Kudimba Foundation trekt Circolito in de zomer van 2024 naar Malawi, om daar de kinderen en jongeren die verblijven in hun dagcentrum kennis te laten maken met de kracht van circus. Lees hieronder hoe het Kuwala-project tot stand kwam en hoe we dit willen realiseren!

Hoe het begon

Het hele verhaal begon met een mailtje van Axelle, die jarenlang leerling en assistent-lesgever was bij Circolito.

In de zomer van 2022 trok Axelle voor 2 maanden naar Malawi, om daar zonnepanelen te plaatsen op het dak van het Kudimba opvangcentrum. Tijdens haar verblijf leerde ze een aantal kinderen en jongeren jongleren, en ook een paar acrobatie trucs (eens een circuslesgever, altijd een circuslesgever, da's duidelijk!). Zo ontstond het idee om circuslessen te organiseren voor de kinderen en jongeren van Kudimba.

Maaike, de oprichtster van Kudimba, nam contact op met Circolito om te kijken of er een samenwerking mogelijk was en er Circolito-vrijwilligers naar Malawi zouden willen komen. Via een subsidie van Chiro Internationaal zouden we een stevige set circusmateriaal kunnen aankopen voor Kudimba, waardoor we er een duurzaam project van zouden kunnen maken, met naast circusactiviteiten voor de kinderen en jongeren van Kudimba en de omgeving ook 'teach the teacher'-workshops voor de plaatselijke begeleiders. Die kunnen dan de circus vibe levend houden de komende jaren.

Ondertussen werd het idee concreet: een hoop circusmateriaal werd in mei verscheept naar Malawi, en in de zomer van 2024 trekken een paar Circolito's naar Malawi, om daar de kracht van circus verder te gaan verspreiden. 

Wat is de Kudimba Foundation?

Kudimba is een dagcentrum voor kwetsbare kinderen en jongeren in Lifuwu, een dorp aan de kust van het Malawi-meer, in Malawi. Momenteel zijn er 49 kinderen en jongeren tussen 0 en 23 jaar die opgevangen worden bij Kudimba. Zij zijn kwetsbaar door hun speciale noden, door een problematische gezondheid of een complexe sociale achtergrond.

De lokale medewerkers van het dagcentrum zorgen voor onderwijs, basic therapeutische activiteiten, gezonde voeding, hygiëne en ontspanning voor de deelnemers. Wat gezondheidszorg betreft, verwijzen ze meestal door naar andere organisaties. De Kudimba Foundation wil een veilige omgeving bieden voor de kwetsbare kinderen en jongeren en hen de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen zodat ze zich zo onafhankelijk mogelijk kunnen integreren in de maatschappij.

Naast het aanmoedigen van de Kudimba-jongeren om initiatief te nemen, kennis te verwerven en nieuwe ervaringen op te doen, wil het project ook het belang van gezondheid en ecologie in de kijker zetten.Samen met de lokale bevolking worden lokale problemen aangepakt. De medewerkers van het project maken deel uit van die lokale bevolking, waardoor er en goede relatie en veel vertrouwen is en de omgeving anders gaat kijken naar en zorgen voor kwetsbare kinderen en jongeren.

Kudimba Foundation heeft 13 full time medewerkers, en werkt samen met 4 lokale outreach-experten die regelmatig langskomen om de staf te ondersteunen: een sociaal-werker, een kinesist, een verpleegster en een leerkracht voor de kinderen met bijzondere noden.

Stichter en drijvende kracht achter het project is Maaike Bruynooghe. Zij is voorzitter van de Kudimba Foundation Malawi (erkend als een ‘Community Based Organisation’ in Malawi) en van de Belgische vzw Kudimba Belgium. Het doel van de vzw is om acties op te zetten en geld te verzamelen, allemaal ten voordele van het Kudimba-project.

Wat wil Circolito in Malawi doen?

Project-Malawi, oftewel: het Kuwala-project (voor de Kudimba Foundation in Malawi)

Samen met de Kudimba Foundation zetten we een project op poten: het Kuwala-project. (Kuwala betekend 'schitteren' in Chichewa, de lokale taal van Malawi). Het doel is om de jongeren van Kudimba de kans te geven om te schitteren en uit te blinken door de speelse ontwikkeling van motorische vaardigheden en evenwichtsoefeningen in de context van circusactiviteiten.

  • We willen de kracht van circus inzetten om het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van kinderen en jongeren, die zich bevinden in een maatschappelijk kwetsbare positie in Malawi, een boost te geven.
  • We laten door enkele circusvoorstellingen zien dat iedereen iets kan, ook de kinderen en jongeren die door hun beperking of achtergrond vaak als ‘tweederangs’ bekeken worden door hun omgeving.
  • We proberen andere jongerenorganisaties uit de buurt bij het project te betrekken. Zo willen we het beeld dat die jongeren hebben van de kinderen en jongeren van Kudimba positief bijstellen, en mogelijk zal dit leiden tot een blijvende samenwerking.
  • We zetten in op duurzaamheid door de lokale begeleiders van de kinderen en jongeren, en eventueel ook begeleiders van de andere jongerenorganisaties, een aantal 'teach-the-teacher'-workshops te geven, zodat zij de kinderen en jongeren blijvend kunnen coachen en nieuwe kinderen kunnen laten kennismaken met circus.
  • We geven een aantal Circolito-begeleiders een onvergetelijke ervaring door hen de kans te geven in een compleet andere context met kinderen en jongeren, die zich bevinden in een maatschappelijk kwetsbare positie, te werken. We zorgen dat zij hun ervaringen kunnen delen met alle Circolito’s, zodat die er ook bij betrokken worden.
  • We planten een zaadje. Dit project mag niet stoppen op het einde van het bezoek van de Circolito-begeleiders. We zorgen voor ‘teach-the-teacher’-sessies zodat de volwassen medewerkers en gemotiveerde tieners leren hoe zij circustechnieken kunnen aanleren aan nieuwe kinderen en jongeren die naar Kudimba komen. Al het circusmateriaal blijft ter plaatse.

Hoe willen we dit alles realiseren?

Wij willen graag 3 of 4 circusbegeleiders, voor enkele weken naar het Kudimba-project in Malawi laten gaan om daar het circusproject op poten te zetten. 

Naar Malawi gaan is erg duur, en uiteraard willen wij financieel niet wegen op de werking van het dagcentrum. En dus betalen wij voor de vliegtuigtickets en voor het verblijf in het gastenverblijf dat bij het dagcentrum hoort (en wat een kleine bron van inkomsten is voor het Kudimba-project).

De reis en het verblijf zal ongeveer 2500€ per persoon kosten voor 3 weken, maar het zal een onvergetelijke ervaring zijn voor de circusbegeleiders van Circolito, en een wezenlijk, positief verschil maken in het leven van de kinderen en jongeren van Kudimba. Niet enkel tijdens die drie weken, maar hopelijk ook nog heel lang erna. Door hun ervaringen ter plaatse te delen via sociale media, willen we alle Circolito’s betrekken en laten proeven van dit avontuur.

Hoe kan jij steunen?

De leukste manier is door deel te nemen naar één van de acitiviteiten die Circolito dit circusjaar organiseert! De Halloweentocht en 24Circus zitten er al op, maar op 1 mei is er nog het Club Volley en Combat-tornooi.

En je kan het project steunen door Biercolito, CircoliThee of kerstkaartjes te kopen.

Als je dit project ook financieel wil ondersteunen, kan je een gift doen. 

Kleinere giften, zonder fiscaal attest, kan je rechtstreeks op de rekening van Circolito storten: BE44 4140 0510 3145, met vermelding 'gift Kudimba Circusproject'.   

Voor giften vanaf 40€ kan je een fiscaal attest ontvangen. Daardoor krijg je 45% van het geschonken bedrag terug via lagere belastingen. (Als je bijvoorbeeld 60€ stort, kost het je  eigenlijk maar 33€, want je zal 27€ minder belastingen moeten betalen).

Kudimba werkt daarvoor samen met de organisatie ‘Kontinenten vzw’.

Stort je gift op de rekening van Kontinenten vzw:

BE66 7380 3734 7143 – BIC KREDBEBB
met de (letterlijke) vermelding: ‘Gift Kudimba vzw – Circusproject’ en je eigen rijksregisternummer.

Daardoor komt de belastigingsvermindering volgend jaar automatisch op je belastingsbrief.

 

Mis niets van Circolito!

Ook op onze (sociale)media kanalen wordt er veel getoond! We proberen regelmatig foto's te delen van tijdens de lessen, Circolito-activiteiten, initaties en de andere coole activiteiten waar Circolito deel van mag zijn. Goesting om sneller op de hoogte zijn van ons doen en laten?
Volg ons op Facebook, Instagram of YouTube!

Elke maand nieuws over Circolito in je mailbox? Laat dan hier je gegevens achter en ontvang onze nieuwsbrief.

Circolito
Schrijf je in op onze nieuwsbrief