Nieuws, Internationaal
Wil jij mee naar Palestina?
14 november 2022
Palestine-Belgium CIRCUS ID - Creating strong identities through circus.
(Palestine and Belgium Create Influential, Reinforcing Connections Using Similarities Instead of Differences)
Een internationale circusuitwisseling met de steun van Erasmus+* en WBI.
(*De goedkeuring van Erasmus+ verwachten we pas tegen 20 december, dus alles is nog even onder voorbehoud)
6 Belgische circusateliers (3 Vlaamse: Circolito, Circusplaneet en Cirkus in Beweging en 3 Brusselse: Ecole de Cirque de Bruxelles, Circus Zonder Handen en Cirqu-Conflex) slaan de handen in elkaar en trekken in juli 2023 met 20 circusjongeren naar Palestina. Samen met 20 Palestijnse circusjongeren van The Palestinian Circusschool doen ze drie weken een uitwisseling en werken ze samen een voorstelling uit. Die voorstelling zal dan op verschillende locaties in Palestina getoond worden. We willen de hele uitwisseling ook documenteren (beeld, geluid, woord, …) om nadien breed te verspreiden. De 20 jongeren van België worden geselecteerd aan de hand van een aanvraagformulier. Meer hierover onderaan.
Dat circus wonderen doet, weten we allemaal. Jongeren die de circusvibe te pakken hebben, leren er tonnen skills: technische en artistieke vaardigheden, teamwork, rekening houden met elkaar, nadenken over de samenleving en er via circus verhalen over vertellen. Daarnaast nemen de concentratie, het zelfvertrouwen, de stressbestendigheid en de creativiteit zienderogen toe.
Ook in Palestina dromen jongeren van zich ontplooien, van circus maken, van een publiek beroeren en van hun stem als jongere te laten horen, ondanks de zeer moeilijke en onrechtvaardige realiteit,. Omdat ze door de bezetting* veel minder kansen krijgen is internationale samenwerking voor hen enorm belangrijk.
*bezetting: hier kan je er al iets over lezen, maar hierover krijg je meer informatie later.
Met deze uitwisseling bieden we circusjongeren hier en ginder de kans om:
- Te leren over jezelf, over wie je bent, en over hoe je dankzij ervaringen zoals deze uitwisseling kunnen groeien.
- Te leren om verschillen te omarmen en om uitdagingen ten gevolge van de verschillen te zien als unieke leerkansen.
- Gemeenschappelijke waarden, dromen en angsten te ontdekken. We spreken immers allemaal ‘Circus’. (naast de taal ‘Circus’, zullen we Engels gebruiken als de gemeenschappelijke taal in de groep 😊)
- Van elkaar nieuwe circustrucs te leren en te leren hoe je eigen vaardigheden kan doorgeven en aanleren aan anderen
- Te leren hoe je samen in weinig tijd een voorstelling in elkaar steekt en hoe je een publiek beroert om zo inzicht te krijgen in het belang van ‘Freedom of Expression’, zeker wanneer die vrijheid sterk onder druk staat.
- Te zien en horen hoe circus onder een militaire bezetting een vorm van verzet is, hoe het de veerkracht van jongeren vergroot en wat circus betekent voor de mensen in Palestina.
De uitwisseling wordt begeleid door 4 Belgische en 4 Palestijnse verantwoordelijken. Omdat de regio en de realiteit hevige emoties kan oproepen, zorgen de mentoren ervoor dat je zeker nergens mee blijft zitten. Er wordt voldoende tijd besteed aan het met elkaar praten en verwerken van de indrukken. Het hele team van de Palestijnse circusschool is gewend om gasten uit de hele wereld te ontvangen en hen zich snel veilig en thuis te laten voelen. Ze houden de actuele toestand goed in de gaten. Als er door politieke onrust een gevaar zou zijn, dan wordt het programma aangepast.
Is dit iets voor mij?
- Ik ben deze zomer minstens 16 jaar en maximum 22 jaar
- Ik ben al enkele jaren deelnemer in één van de deelnemende circusscholen
- Ik heb een basiskennis Engels en heb ook kennis van Frans, Nederlands en/of Arabisch)
- Ik kan me volledig vrij maken op 30 april en 1 mei 2023 en van 9 tot en met 31 juli 2023
- Ik sta open voor andere culturen en voor andere meningen
- Ik verbind me ertoe om na de uitwisseling deel te nemen aan enkele opvolgingsbijeenkomsten en mee het verhaal van de uitwisseling te verspreiden
Belangrijk: Dit kan ook iets voor jou zijn als je (nog) niet zo kan goed circussen, maar bijvoorbeeld wel een krak bent met een camera en editing tools (om foto’s en/of korte en langere filmpjes te maken), heel straf bent met sociale media of veel weet van rigging, licht en geluid...
Wanneer?
De voorbereiding: Een voorbereidende – verplichte – tweedaagse gaat door bij Circolito in Mechelen op 30 april en 1 mei.
Daar gaan we elkaar en de begeleiders leren kennen, samen circussen, een hoop achtergrondinfo opdoen over Palestina, via zoom kennismaken met de Palestijnse deelnemers, antwoorden krijgen op allerhande vragen over de uitwisseling, sociale media kanalen kiezen, taken verdelen, …
De uitwisseling zelf: Vertrek naar Palestina op zondag 9 juli en terugkeer op maandag 31 juli. (of een dag vroeger of later, afhankelijk van de beschikbare tickets)
Waar?
De Palestijnse circusschool ligt in Birzeit, vlak bij de stad Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Zoek het eens op via Google Maps. We gaan met het vliegtuig en vliegen naar Tel Aviv/Israël. Daar pikken busjes ons op om ons naar de bezette Westelijke Jordaanoever te brengen. Optredens zullen doorgaan in verschillende Palestijnse steden.
Wa kost da?
De standaardbijdrage door de deelnemers bedraagt 450€. Op basis van je financiële draagkracht, kan die eigen bijdrage verminderd worden tot het minimum van 150€. We willen immers iedereen de kans geven om mee te kunnen, ook wie het financieel minder breed heeft. Neem hieronder zeker contact op met de verantwoordelijke van je eigen circusatelier.
Wij zorgen voor de vliegtuigtickets, voor overnachting in appartementen in de buurt van de Palestijnse circusschool, voor alle lokale transport in Palestina, voor de maaltijden en voor de inkom tot een museum of een activiteit op bepaalde momenten.
Je hebt wel nog wat zakgeld nodig om iets te gaan drinken of voor een souvenirtje.
(een drankje kost gemiddeld 2,5 euro op café, 1,5 euro in de winkel. Souvenirs vind je vanaf 5 euro tot heel veel …)
Je moet vooraf een internationale reispas aanvragen. Als je er al één hebt moet deze nog 6 maanden geldig zijn op de dag van vertrek.
Voor het kennismakingsweekend (30/4 + 1/5) betaal je enkel je transport naar Mechelen en terug.
Wist je dat:
- In België bestaat circus al heel lang, maar wist je dat ook in het Midden Oosten circus al heel ver teruggaat? Nog veel verder zelfs. Verras jezelf en ontdek hier en hier de origine van circus (acrobatie, jongleren, ..) 😊
- De Palestijnse circusschool werd opgericht door een ontmoeting tussen een Palestijn en een Belgische en dat Cirkus in Beweging al in 2006 plande om naar Palestina te gaan?
- We dankzij de samenwerking met Palestina voor de eerste keer ook echt samenwerken als circusateliers uit Vlaanderen en Wallonië/Brussel en dat ook smaakt naar meer.
- Dat WBI - Wallonie Bruxelles International - de circusschool in Palestina al heel lang kansen geeft voor internationale samenwerking
Ben je geïnteresseerd om één van die 20 jongeren te worden? Vul hier het aanvraagformulier in.
Als je zin hebt in deze uitwisseling, maar je twijfelt nog om bepaalde redenen, bespreek het dan zeker even met de verantwoordelijken van je atelier, misschien maak je je onnodig zorgen…
DEADLINES:
- Invullen aanvraagformulier: 11/12/2022
- Goedkeuring dossier Erasmus+: 20/12/2022
- Selectie deelnemers: 12 tot 22/12
- Berichtgeving aan de deelnemers of ze al dan niet geselecteerd zijn: 23/12/2022