Circolito
Malawi

Project met Kudimba in Malawi uitgesteld door overstromingen

06 juni 2024
In juli 2024 zouden Sam, Aiko, Elza en Sander drie weken naar het opvangtehuis Kudimba in Malawi gaan om een duurzaam circusproject op te zetten. Dankzij de inzet van vele Circolito's en sympathisanten hebben we voldoende middelen verzameld voor circusmateriaal, de reis en het verblijf. Met onze inzamelingsactie hebben we ook veel tweedehands kleding en speelgoed verzameld voor de kinderen en medewerkers van Kudimba. Bedankt iedereen! Helaas werd het opvangtehuis het afgelopen voorjaar zwaar getroffen door extreme regenbuien en wateroverlast. Daarom hebben we nu noodgedwongen en met pijn in ons hart moeten beslissen (in overleg met Maaike, de verantwoordelijke van Kudimba) om het project met een jaar uit te stellen. 

Kudimba ligt aan het Malawi-meer. Door de massale regenval in het noorden van Malawi en in Tanzania, staat het water hoger dan de laatste decennia en is het terrein van Kudimba helemaal overstroomd. Sinds april kunnen de kinderen niet meer naar het dagcentrum komen, omdat het educatiecentrum onder water staat en alle sanitaire voorzieningen onbruikbaar zijn. 
Het nieuwe keukenblok ontsnapte gelukkig nét aan overstroming, het water steeg tot enkele centimeter onder de drempel (zie foto).

Tegelijkertijd met de overvloedige regenval, heerst er enorme droogte in andere regio’s van het land. Hierdoor mislukken de oogsten en dreigt hongersnood of is deze zelfs al een feit. Het toont ons hoe landen die het al lastig hebben, de eerste en grootste slachtoffers zijn van klimaatverandering...

Gelukkig is het waterpeil sinds begin mei langzaam aan het zakken, maar de kans dat het over een maand laag genoeg staat om de kinderen terug naar Kudimba te laten komen, is quasi nul.  De medewerkers van Kudimba doen nu dagelijks huisbezoeken, om de kinderen en hun gezinnen thuis te ondersteunen. We bekeken verschillende alternatieven voor ons project, maar in deze omstandigheden is het onmogelijk om daar een duurzaam circusproject op poten te zetten.

En dus hebben we uiteindelijk beslist om het bezoek aan Malawi uit te stellen met een jaar. Eerder was voor onze 4 vrijwilligers niet mogelijk. 
De mensen van Kudimba kochten een tijd geleden al een nieuw stuk grond dat hoger gelegen is. Ze gaan nu alles in het werk stellen om daar tegen volgende zomer een polyvalente ruimte klaar te hebben, waar hun dagelijkse werking, en dus ook het circusproject, kan doorgaan, ook als er opnieuw overstromingen zouden zijn.

We bekijken of we alvast (een deel van) de geschonken kledij kunnen meegeven met Maaike en andere bezoekers die de komende maanden naar Kudimba in Malawi gaan. 

We duimen voor alle kinderen van Kudimba dat deze problemen snel achter de rug zijn, zodat ze weer dagelijks kunnen worden opgevangen en elke dag een voedzame maaltijd krijgen bij Kudimba! 

We kijken ernaar uit om ze in de zomer van 2025 te ontmoeten en samen te circussen! 
 

 

Mis niets van Circolito!

Ook op onze (sociale)media kanalen wordt er veel getoond! We proberen regelmatig foto's te delen van tijdens de lessen, Circolito-activiteiten, initaties en de andere coole activiteiten waar Circolito deel van mag zijn. Goesting om sneller op de hoogte zijn van ons doen en laten?
Volg ons op Facebook, Instagram of YouTube!

Elke maand nieuws over Circolito in je mailbox? Laat dan hier je gegevens achter en ontvang onze nieuwsbrief.

Circolito
Schrijf je in op onze nieuwsbrief