Circolito
Nieuws

Dit was Let's CircUS!

21 oktober 2022

Graaf even diep in je geheugen, herinner je je de winter van 2021 nog? Of misschien zegt Cirq@home je wel nog iets? 
 
Alleszins, in de winter van 2022 deed studio Brussel een oproep voor De Warmste Week. Iedereen die een fijn idee had om het thema ‘kunnen zijn wie je bent’ in de kijker te zetten, kon een projectaanvraag indienen. Echt een thema op de diabolo van Circolito geschreven, toch?! 
 
Ontdekken wie je bent en waar je in uitblinkt is een stevige zoektocht. Dankzij kleine en grote succeservaringen krijg je meer zelfvertrouwen en zelfkennis, en dat is net wat circus te bieden heeft (en het is natuurlijk ook gewoon kei tof om te doen). 
 
Circus is voor iedereen, vanuit dat idee bedachten we met enkele knappe koppen van Circolito het project ‘Let’s circUS’. We wouden graag circusworkshops organiseren voor jongeren waarvoor het hebben van een hobby niet altijd vanzelfsprekend is. Zo gezegd, zo gedaan: we dienden het project in bij De Warmste Week en het werd goedgekeurd, fijn! We mochten ons project uitvoeren samen met één Mechelse organisatie. We kozen voor ‘Juneco’, dat is een voorziening waar niet-begeleide jongeren op de vlucht opgevangen en ondersteund worden. 
 
Met onze circusv’lo volgeladen met circusspullen en een groot pak enthousiasme, vertrokken we richting Juneco. Van jongleren tot eenwieleren, elke circusdiscipline kwam aan bod. Niet enkel de jongeren durfden nieuwe technieken uit te proberen, ook de begeleiding deed gretig mee. Het was leuk om te zien hoe de jongeren elkaar uitdaagden en aanmoedigen. Toch merkten we dat het niet altijd even evident was voor de jongeren om op de workshops aanwezig te zijn of betrokken te blijven, een trigger die ons ook deed stilstaan bij onze eigen werking. 
 
Elke jongere die we bij Juneco hebben ontmoet, heeft zijn eigen verhaal. De jongeren die daar wonen zijn hier, in België, zonder hun ouders of familie. Hierdoor hebben ze soms verantwoordelijkheden waar een andere jongeren helemaal (nog) niet aan hoeven denken. Gelukkig zet Juneco zich in om voor hen een ‘thuis’ te bieden waar ze tot rust kunnen komen, waar ze zich veilig kunnen voelen, waar ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen en waar ze ondersteund worden zodat ze niet al hun zorgen alleen moeten dragen. En als we als Circolito er mee voor kunnen zorgen dat jongeren opnieuw ‘jong en onbezonnen’’ kunnen zijn, dan doen we dat met plezier! 
 
We zijn dankbaar voor de fijne contacten die we legden met Juneco, voor de gedeelde verhalen en leermomenten. We hebben de mooie herinneringen verzilverd met een grote circuskoffer die we hen achteraf cadeau deden, zo kunnen ze blijven oefenen en elkaar blijven inspireren.

Let’s circUS! 
 

Circolito
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
©2022 Circolito
BTW BE0478.541.877
RPR Mechelen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij