Circolito
Nieuws

A Deux Mètres

8 april 2022
Amarillo ging kijken naar À Deux Mètres van Jesse Huygh en schreef een lovende review! Opgelet: lichte spoilers.

In de sportzaal van het Zeepreventorium, het revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren met een chronische aandoening in De Haan, staat een platform met in het midden een Chinese mast. Het publiek draagt een mondmasker, want die moeten immers nog in zorginstellingen. De lichten gaan uit en Jesse Huygh stapt het platform op. Met zo’n ding dat je op je vinger kan zetten, een zuurstofmeter, meet hij zijn hartslag en het zuurstofgehalte van zijn bloed. Zijn waarden zijn goed en Jesse klimt tot boven in de mast en terug. Een paar keer. En dan meet hij opnieuw. Zijn zuurstofgehalte is net iets meer dan 80.

Mensen zonder gezondheidsproblemen hebben in normale omstandigheden een zuurstofsaturatie van 95 tot 99 procent. Een waarde onder 90 wordt desaturatie genoemd. Als het zuurstofgehalte zakt onder 80, dan kan er schade aan je organen optreden (wikipedia). Jesse heeft mucoviscidose, een aangeboren longaandoening, en dat is de reden waarom zijn zuurstofgehalte zo snel zakt. Typisch voor mucoviscidose of de ‘taaislijmziekte’ is dat hoe ouder je wordt, hoe meer last je ervan hebt. Hierdoor kan Jesse sommige dingen niet meer doen. Zoals optreden zonder zuurstofapparaat. 

Maar Jesse stopt niet na de slechte zuurstofmeting, en treed 45 minuten lang op. Met zuurstofmasker en zonder. Met partner en zonder. En met de nodige pauzes, want ook die horen erbij. Na het optreden (en een meer dan verdiende staande ovatie) vertelt Jesse ons dat het zijn doel was om een voorstelling te ontwikkelen voor mensen die in een zorginstelling. Om hen te tonen dat er hoop is, dat er nog mogelijkheden zijn, ook met een chronische ziekte. En ook om hen te tonen dat ze niet alleen zijn in hun strijd. 

Bij het naar buiten gaan veeg ik een traan weg en vraagt mijn gezelschap of ik oké ben. Oké ben ik, meer dan oké zelfs, want ik zag net een aangrijpend en ontwapenend optreden. “Herinner mij eraan dat ik minder moet klagen als ik spierpijn heb” antwoord ik. En dan “Wat ben ik blij dat ik dit gezien heb”. Mijn gezelschap is het er mee eens. We zijn er nog een tijdje stil van geweest.

Wie graag meer wil weten over À deux mètres kan alvast onderstaand filmpje bekijken.

Als je ooit de kans krijgt om À deux mètres te gaan bekijken: doen.

Circolito
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
©2022 Circolito
BTW BE0478.541.877
RPR Mechelen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij