COVID-preventieplan

COVID-Preventieplan Circolito Circuskamp 2021

Hoe gaan we het Circolito-kamp van 2021 zo COVID-veilig mogelijk houden?

Vorig jaar moesten we in bubbels van 50 op kamp, en kwam je dus maar met de helft van de andere deelnemers in contact. Als er in die bubbel iemand positief testte voor COVID – wat gelukkig niet gebeurde – hadden we de hele bubbel meteen naar huis moeten sturen.

Dat is dit jaar alvast anders: een bubbel mag (vanaf augustus) 200 deelnemers tellen. Aangezien wij in totaal met minder dan 150 zijn - deelnemers, begeleiders en kookploeg samen – mag iedereen weer met iedereen in contact komen. Ook de noodprocedure is dit jaar anders.

De hele COVID-19-toestand is nog niet achter te rug, ondanks de vele vaccinaties waardoor erge ziekteverschijnselen en overlijdens wel beperkter zijn dan een jaar geleden. We geven hier mee waarom we op kamp tóch nog voorzichtig moeten zijn en hoe we iedereen die mee gaat zo goed mogelijk willen beschermen tegen een COVID-uitbraak.

De noodprocedure voor dit jaar: wat gebeurt er als er iemand ziek wordt op kamp?

Stel je voor: jij (of iemand anders: deelnemer, begeleider, kookouder) wordt ziek, en de symptomen wijzen op COVID-19.

 •  Jij wordt meteen afgezonderd en gaat naar huis.
 • Je moet zo snel mogelijk een officiële COVID-test ondergaan, afgenomen in een testcentrum of bij de dokter. 
  • Is je test negatief en is de dokter er ook zeker van dat je niet besmet bent? Dan kan je 24 uur na het verdwijnen van de laatste symptomen opnieuw aansluiten bij de groep.
  • Is je test positief? Dan moet je gedurende minstens 10 dagen in isolatie, en je mag pas terug ‘onder de mensen’ komen als de symptomen een aantal dagen voorbij zijn. Volg hiervoor het advies van je huisarts
 • Zodra er iemand op kamp positief test, moeten ook alle andere ‘nauwe contacten’ het kamp verlaten, minstens 7 dagen in quarantaine gaan en getest worden (dus niet  de hele bubbel zoals vorig jaar). Bij die nauwe contacten horen sowieso alle anderen die in dezelfde tent of slaapzaal sliepen. Wie de andere ‘nauwe contacten’ kunnen zijn, is niet echt bepaald. Dat moeten we ter plekke bekijken.
 • Al de ‘nauwe contacten’ worden getest. Als (bijna) iedereen daarvan negatief is, dan is er geen sprake van een ‘superverspreider’ en kan het kamp gewoon verder gaan.
 • Als er echter veel besmettingen zijn, dan moeten alle deelnemers getest worden. Dat gebeurt op kamp en dan komt er een mobiel testcentrum langs. Afhankelijk van die resultaten wordt dan beslist of het kamp nog kan doorgaan of moet worden stopgezet.

De drie verdedigingsgordels

Uiteraard willen we vermijden dat er deelnemers het kamp moeten verlaten, of erger nog, dat het kamp vroegtijdig moet worden stopgezet. Daarvoor zijn er 3 ‘verdedigingsgordels’:

1) We proberen te vermijden dat er besmette personen aan het kamp beginnen (zie verder). Als dat lukt, zijn we helemaal safe. Iedereen die daarna nog de bubbel zou verlaten, om bijvoorbeeld naar de winkel te gaan, zal uiterst voorzichtig moeten zijn.

2) We zijn nooit 100% zeker dat er geen besmette deelnemers of begeleiders zijn, dus proberen we te vermijden dat die besmette persoon andere personen zal besmetten. Hoe kunnen we dat doen? Binnen de bubbel moeten we geen mondmaskers dragen of afstand houden. Gelukkig maar! Dus blijven deze maatregelen over: 

  • Regelmatig je handen wassen of ontsmetten
  • Niezen en hoesten in je elleboog, je neus snuiten in papieren zakdoekjes en die dan meteen weggooien (en dan weer handen wassen)
  • Je weerstand goed onderhouden door voldoende te slapen
  • De binnenruimtes optimaal ventileren: indien mogelijk de wanden van de acro-tent en jongleertent openzetten, de slaapzaal voldoende verluchten (breng anti-muggen-spul mee!) en de eetzaal goed ventileren (of zelfs buiten eten wanneer het kan)

 3) We beperken het aantal officiële hoog-risicocontacten die naar huis moeten in geval van een besmetting. Daarom laten we maximaal 5 personen toe per tent, en hebben we de slapers van de hoeve aangeraden om toch te ‘upgraden’ naar een tentje, als dat kan. We zullen dit jaar geen hele-groepsknuffels doen en de hangmatten – die letterlijk voor nabije contacten zorgen - blijven ook nog een jaartje thuis.

Meer over de eerste beschermingsgordel: “We proberen te vermijden dat er besmette personen aan het kamp beginnen.”

Het aantal besmettingen ligt momenteel een stuk hoger dan vorig jaar tijdens de zomer. Dit heeft vooral te maken met de veel besmettelijkere delta-variant die zo goed als alle besmettingen nu veroorzaakt. Deze  besmettingen zitten momenteel vooral bij kinderen en jongeren (aangezien er al heel veel volwassenen volledig gevaccineerd zijn). Als er veel besmette personen rondlopen, dan loop je zelf ook meer risico om het virus op te pikken, zeker als je met veel verschillende mensen in contact komt. Op zich is dat niet zo dramatisch, aangezien jongeren meestal niet zo heel erg ziek worden. Maar het kan dus nog steeds wel stevig wegen op het kamp, en in quarantaine of isolatie moeten is echt niet fijn.

De meeste begeleiders zullen wel al minstens gedeeltelijk gevaccineerd zijn. Daarnaast hoorden we ook al dat er heel wat deelnemers ouder dan 12 al een eerste vaccin kregen. De vaccins werken pas echt goed vanaf twee weken na de laatste prik. De overgrote meerderheid van de aanwezigen op kamp zal dus nog niet beschermd zijn door de vaccinatie en loopt het risico om nog besmet te worden.

Wanneer mag je niet starten aan het kamp?

 a) Je mag niet deelnemen aan het kamp als je ziekteverschijnselen hebt die op COVID kunnen wijzen. Zonder test moeten de ziekteverschijnselen 3 dagen verdwenen zijn voor je weer in een groep mag komen. Als je in de laatste drie à vier dagen voor het kamp symptomen zou vertonen, laat dan snel een officiële test afnemen door een dokter. Als de test negatief is, en de symptomen minstens 24 uur verdwenen zijn, mag je toch aan het kamp beginnen.

b) Als je positief testte, moet je minstens 10 dagen in isolatie én 3 dagen symptoomvrij zijn, voor je weer tussen anderen mag komen. In die periode mag je uiteraard niet deelnemen aan het kamp.

c) Als er iemand in je gezin ziek is, wacht dan even op de uitslag van zijn of haar test. Die bepaalt dan of jij een aantal dagen in quarantaine moet, of toch gewoon aan het kamp kan deelnemen.

d) Als je voor het kamp in het buitenland op vakantie was, moet je de officiële richtlijnen volgen die gelden voor terugkerende reizigers uit die bepaalde zone: verplichte tests, quarantaine… Dat verandert voortdurend, hou het goed in de gaten.

Wat doe je best vóór het kamp?

We vragen dat iedereen die nog niet volledig beschermd is via vaccinatie minstens 2 dagen vooraf niet in andere grote groepen komt. 5 tot 7 dagen extra voorzichtig zijn en niet aan andere groepsactiviteiten deelnemen is nog beter. Wie net besmet is, vertoont immers pas ziekteverschijnselen na 2 tot 7 dagen. Door extra voorzichtig te zijn in de dagen voor het kamp zorg je ervoor dat je niet onopgemerkt, zonder het zelf te beseffen, een besmetting ‘binnensmokkelt’ op het kamp.

Wat doen wij bij de start van het kamp?

We zullen iedereen een zelftest laten afnemen: de begeleiders bij de start van het voorkamp, de deelnemers tijdens het onthaal bij de start van het kamp.

Daarmee volgen we de aanbeveling van het Overlegcomité dat organisatoren van jeugdkampen aanraadt om voor vertrek maximaal in te zetten op algemene pre-testing van begeleiders en deelnemende jongeren, om op die manier te voorkomen dat besmette personen mee op kamp vertrekken.

Die zelftest is op zich niet complex, maar er is wellicht niemand die dit leuk vindt en voor het plezier zou doen… Het testen gebeurt met een 'ondiepe neuswisser': je moet de wisser 2 à 3 cm in je neus steken, en die gedurende 20 seconden ronddraaien. Daarna doe je dat ook nog eens 20 seconden in het andere neusgat. Dat geeft tranende ogen, kriebelende neus, niezen, hoesten, ... en is dus vervelend, maar het doet geen pijn. Dat staafje moet daarna in een vloeistof gedompeld worden, die vloeistof wordt op een teststrookje gedruppeld en even later weten we het resultaat.

We gaan ervoor zorgen dat het testen vlot verloopt tijdens het onthaal. Jij moet enkel de wisser in je neus steken en ronddraaien (je ouders mogen hierbij helpen als jij dat wilt). Wij zorgen voor de rest van de procedure. Je moet dus niet wachten op het resultaat, maar mag dan al verder richting de bank en de camping, je T-shirt en badge gaan afhalen, enzovoort. Pas als alle resultaten bekend zijn en als het resultaat voor iedereen negatief is en de ouders vertrokken zijn, stappen we allemaal officieel onze kampbubbel in. Pas dan, en niet eerder, mogen alle mondmaskers af!

Als jouw test een positief resultaat geeft, dan laten we dat onmiddellijk weten aan jou en je ouders, nog tijdens de onthaal-activiteit. Je kan dan niet blijven en moet zo snel mogelijk een officiële PCR-test aanvragen en ondergaan. Het is natuurlijk echt vreselijk om gepakt en gezakt aan het Weyneshof te staan en daar dan te horen dat je positief test en niet mag deelnemen. Dat beseffen we heel erg goed, we hopen dan ook dat het echt niemand overkomt. Maar we hopen dat iedereen ook begrijpt dat het nog veel pijnlijker is om op dag 2 naar huis te moeten, in het besef dat je misschien ook een aantal anderen aangestoken hebt. Minstens iedereen uit je tent of uit je slaapzaal moet dan ook meteen naar huis. 

De zelftesten zijn niet onfeilbaar. Soms geven ze een ‘fout-negatief’: de test zegt dan dat je niet besmet bent, maar je bent het wel. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je weinig virusdeeltjes hebt aangemaakt in je neus, omdat je nog maar een dag voordien besmet bent geraakt (vandaar minstens 2, maar liever meerdere dagen extra voorzichtig zijn en wegblijven uit groepen om ‘last minute’ besmettingen te voorkomen). Soms krijg je ook een ‘fout-positief’ resultaat: de test denkt dat je besmet bent, maar dat klopt niet. De meer nauwkeurige PCR-test kan dan uitsluitsel geven.

We willen dat iedereen die in de kampbubbel stapt, getest wordt. Ofwel doe je onze zelftest tijdens het onthaal van het kamp, ofwel laat je vóór de start van het kamp een officiële test afnemen door een dokter of in een testcentrum. Iedereen die nog niet volledig gevaccineerd is (laatste prik + 2 weken) kan deze zomer twee keer een gratis PCR-test aanvragen. (https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#faq) Zo’n test geldt 48 uur en is een stukje betrouwbaarder dan een zelftest. Je kan ook een officiële sneltest laten afnemen bij bepaalde apothekers of bij de dokter. Deze is niet gratis en dat resultaat geldt voor 24 uur. Voor het kamp thuis een zelf gekochte zelftest doen mag natuurlijk, maar dan gaan we je op het kamp toch opnieuw testen. Enkel als je de laatste 3 maanden COVID doormaakte, moet je niet getest worden. Wie de ziekte doormaakte, heeft genoeg antistoffen en zou ook een fout-positieve zelftest kunnen afleggen omdat er nog virusdeeltjes aanwezig zijn. Als jij COVID doormaakte, zorg dan dat je daar een bewijs van meebrengt.

Wij hopen heel erg dat we alleen maar negatieve testresultaten zien tijdens het onthaal, zodat we met z’n allen aan een superfijn kamp kunnen beginnen. We gaan hoe dan ook het hele kamp door nog altijd voorzichtig moeten zijn (zie verdedigingsgordel 2). Zo willen we zeker een gelijkaardige situatie van enkele andere jeugdkampen vermijden, waarbij een grote meerderheid van de aanwezigen besmet raakte en bijna iedereen een tijd in isolatie of quarantaine moest. Dit willen we, enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar, liever niet op ons geweten hebben.

De persoonlijke fiche

De aanpassingen ivm COVID maken dat de medische/persoonlijke fiche ook werd aangepast op 31 juli. Daarom zou elke ouder die fiche toch even (opnieuw) moeten openen via ‘mijn Circolito’, alles nog eens overlopen en met de datum van vandaag ondertekenen. Je vind de fiche onder ‘mijn familie’, en dan klikken op het ‘dokterstasje’ bij jouw kind.

Bij de vragen over het delen van foto’s hebben we ook nog een categorie toegevoegd. We hebben een speciale kampwebsite, speciaal voor (groot)ouders en vrienden die graag willen weten wat we allemaal uitspoken tijdens het kamp. Elke dag publiceren we een overzichtje van de activiteiten, en veel foto’s. We hopen dat dat voor iedereen OK is, maar we gaan ons best doen om wie niet herkenbaar op dat website wil staan, er niet of niet-herkenbaar op te zetten  

COVID-verantwoordelijke Circolito en contactgegevens

Lieven Leemans, coördinator Circolito vzw - lieven@circolito.be - 0495 50 38 36