2015: De Kivingen

Dit was het Kivingen kamp...

Het thema van het kamp van 2015 was... De Kivingen!

De Kivingen waren de bewoners van Noorwegen, Zweden en Denemarken. Over de oorsprong van het woord 'Kiving' zijn al tal van theorieën geponeerd door wetenschappers. Zo zou het woord afkomstig zijn van het woord 'Civ' dat vertaald wordt als fjord, baai of artiest. Volgens sommige theorieën zou Civ (Kiv) specifiek het stuk zee zijn tussen het zuiden van Noorwegen en het zuiden van Zweden. Ook wordt het woord in verband gebracht met West-Noorse termen die gebruikt werden tegen het einde van de Kivingperiode: Kivingr en Kiving betekenen zoveel als 'iemand die op zee aan circus doet’.

De Kivingen maakten snelle en lichte boten voor het vervoer van personen, en grote (minstens 36 meter) langschepen voor het vervoer van vee en goederen. En voor circusdecors. Hun langschepen werden soms 'drakkars' genoemd en hun kleinere noemt men ook wel 'snekken'. Een type Kivingschip genaamd de 'knarr', was voor het vervoer van artiesten en hun materiaal en was kleiner dan de drakkars, waarmee ze soms op theatertocht gingen. Alle Kivingschepen konden gezeild en geroeid worden. Kivingen geloven dat circusartiesten na hun dood naar het Walhallapista zouden gaan waar ze samen met hun goden verder konden circussen.

De Kivingen gingen met hun schepen op ontdekkingstochten om het circus verder te verspreiden. Zo kwamen ze in andere landen terecht, waar na hun optredens vreemde taferelen afspeelden. De plaatselijke bevolking was vaak zo enthousiast dat ze na het optreden van Kivings hun eigen huizen plunderen en alles wat ze hadden aan de Kivingen gaven (soms zelfs hun vrouw!). Als teken van respect voor de artiesten staken sommige mensen zelfs hun eigen huis in brand. Deze verhalen zijn in de geschiedenis vaak verkeerd verteld waardoor er een verschrikkelijk misverstand is ontstaan over de Kivingen. 

Slaap je in een tentPlaats je tent volgens de aanwijzingen van de Yarls van Midgard, in het juiste “slaapdorp”. Zet de tenten goed dicht bij elkaar want er is geen plaats te veel... (Grote tenten met weinig inwoners: niet doen! Vraag rond voor een kleiner tentje, of zoek wat extra medebewoners) Niet vergeteneigen tent met alles erop en eraan (check je stokken, tel je haringen, en kijk even na of er geen muizen in gekampeerd hebben...), matras (met pomp, zonder gaten en mét stopje!) of matje en slaapzak, slaapspullen, toiletgerief… Zaklamp niet vergeten! Het gaat echt niet warm zijn eind augustus. Een extra dekentje of een dikke trui meer is misschien geen luxe...

Slaap je in de slaaphoeve: Dan kan je een bed gaan kiezen in de slaaphoeve, we verdelen de bedden ook wat volgens leeftijd. Niet vergeten: een eigen hoeslaken voor over de matras is verplicht. Slaapzak of dekbed meebrengen, je eigen kussen, slaapgerief, toiletspullen, best ook een zaklamp,... 

Nadat je tent of je bed in orde is, verwachten we je op het dorpsplein en is het kamp echt begonnen. Volg de pijlen!

Elke dag is er in de voormiddag een grote keuze uit circusworkshops, voor alle niveaus. Zowel beginners als specialisaten gaan zeker uitdagende workshops of trainingen vinden. In de namiddag is er een spel ofzo, en na het vieruurtje duiken we in een cultuurbad: keuzeactiviteiten die aansluiten bij circus (muziek-, dans-, vertelworkshops). En 's avonds is er natuurlijk ook nog heel wat te beleven, tot we gaan slapen.

Er zijn drie leeftijdsgroepen, de oudsten mogen natuurlijk wat langer opblijven dan de jongsten... Opstaan gebeurt allemaal samen, elke dag word je op een andere manier gewekt!

Voor het lekkere eten rekenen we op de kookkunsten van Caroline en haar team: uitgebreid ontbijt, veel verse groenten, minstens één warme maaltijd per dag, een vieruurtje...

 BELANGRIJK - BELANGRIJK - BELANGRIJK!

  • Als je eigen circusmateriaal meebrengt MOET dat gemerkt zijn MET JE INITIALEN/OF JE NAAM. (een tekentje dat alleen jij herkent is NIET voldoende!) Stop alles samen in een zak of circuskoffer, en zet daar ook je naam op. (Circusmateriaal zonder naam krijgt meteen een grote C van Circolito!)
  • Wie zelf geen circusmateriaal heeft, moet niet wanhopen, er is genoeg materiaal van Circolito.
  • Speel jij een muziekinstrument? Zeker meebrengen als dat enigszins kan, want we gaan voor life muziek! (Wij zorgen ervoor dat de instrumenten veilig binnen opgeborgen worden en niet in de tenten moeten blijven!)
  • Een beetje zakgeld voor af en toe een drankje tijdens de pauze of ‘s avonds. Je kan dat geld bij het begin van het kamp afgeven en 'op de bank' zetten, per drankje gaat er dan 50cent af van je rekening. Wat je niet opgebruikte, krijg je op het einde terug.
  • Je SIS-kaart: stop ze in een dichtgeplakte envelop met je naam erop. Geef ze dinsdag meteen bij aankomst af, we geven ze zondag terug, en hebben ze hopelijk niet nodig.
  • Kledij: voldoende en warme speelkledij = sportieve kledij die vuil mag worden, en waarbij het geen ramp is als ze met een scheurtje ofzo terug komt. Het weerbericht ziet er niet echt schitterend uit, en het gaat frisjes zijn. Dus: regenjas (voor twee druppels blijven we niet binnen!), dikke warme truilange broek, en voldoende, sportief schoeisel zeker niet vergeten. T-shirts en ondergoed en korte broeken ook niet! (Ook bij mooi weer is het gras ’s morgens nat, dus met 1 paar schoenen kom je er echt niet.) Zwembroek zal niet nodig zijn. Jammer!
  • Anti-muggen-spul. Dat helpt vaak ook tegen teken. En aangezien we in een bos zitten en door gras lopen...
  • Ons adres (voor kaartjes en brieven, altijd leuk!): Weyneshof, Circolito, <naam deelnemer>, Weynesbaan 126, 2820 Rijmenam. Plannetje
  • Voor dringende gevallen kan je bellen naar Lieven: 0495 50 38 36

Op zondag  is er omstreeks 14.30 het slotoptreden, met massa's topartiesten (zoals jij!). Iedereen is welkom, inkom is helemaal gratis! Na de voorstelling is er tijd om de tentjes en valiezen in te pakken, en geven we alle Kivingen terug mee met hun ouders! 

Het wordt opnieuw een geschift en onvergetelijk kamp!